Siirry suoraan sisältöön

Malaga – Nähtävyydet

Espanjan turismin kukoistuskautena, 60-luvun lopussa sekä 70-luvulla, Malaga tunnettiin paikkana, jossa rentoutua ja nauttia pitkistä aurinkoisista päivistä. 90-luvulla kaupunki alkoi luomaan uutta identiteettiään ja näyttämään, että Malagalla on muutakin annettavaa kuin aurinko, rannat, flamenco, paella ja halvat hinnat. Malagan nähtävyydet on sittemmin nostettu etusijalle ja kaupungin kulttuuriantia kehitetään kovaa vauhtia.

Malagalaiset ovat ylpeitä juuristaan ja rikkaasta historiastaan, jonka jälkiä voi ihastella yhä nykypäivän Malagassa. Kaupungin ilmeeseen ovat jättäneet jälkensä muun muassa foinikialaiset, roomalaiset ja maurit. Useat Malagan nähtävyydet painottuvatkin sen historiallisiin kohteisiin.

1. Catedral de Malaga

Malagan nähtävyydet painottuvat kaupungin ydinkeskustaan, josta niin ikään löytyy mahtipontinen renessanssityylinen katedraali hallitsee Vanhankaupungin kortteleita. Diego de Siloen piirtämän mestariteoksen rakentaminen kesti yli 200 vuotta. Katedraalin ominaispiirteitä ovat sen monipuoliset julkisivut, kuten Plaza del Obispo -aukion värikäs sivusta.

Katedraali tunnetaan paikallisittain nimillä ”Yksikätinen neito” tai ”Kätönen”, sillä’ yksi kirkon torneista puuttuu. Tunnelmallinen iltapäiväkävely katedraalille auringonlaskun aikaan on jopa romanttista, kun ympäristön jasmiinit ja appelsiinipuut lähettävät vietteleviä tuoksuja.

Malaga nähtävyydet - Katedraali
Malagan katedraali. Kuva: davidionut - stock.adobe.com.

2. Murallas (Puolustusmuurit)

Roomalaisella ja maurilaisella aikakausilla Malaga oli puolustusmuurien ympäröimä. Nykyään muurien ripppeet ovat suosittuja Malagan nähtävyyksiä, joita löytyy eri puolilta kaupunkia:

  • Hotelli Vincci Seleccion Posada del Patio on rakennettu muurien päälle. Hotellin alakerrassa voi näyttelyn kautta tutustua muurien historiaan. Lupa vierailuun pyydetään aina vastaanotosta. Testaa löydätkö luun muurin sisästä?
  • Plaza de la Marinan parkkipaikka
  • Kadut: Calle Carreteria ja Calle Alcazabilla.

3. Soho-kaupunginosa

Malagan sataman ja keskustan välissä sijaitseva Soho on katutaiteelle omistettu kaupunginosa, joka symboloi kaupungin voimakasta muutosta taidekaupungiksi. Kansalaisten aloitteesta lähtenyt muutosliike alueen imagon kohentamiseksi on todellinen menestystarina ja siitä on muodostunut nähtävyys.

Sohossa voi ihastella taidokkaita muraaleja, vierailla nykytaiteen museo CAC:ssa tai nauttia teatteriesityksistä Teatro del Sohossa,  jonka perustaminen on pitkälti tunnetun malagalaisen, Antonio Banderaksen, ansiota.

4. Gibralfaro-linna ja näköalapaikka

Gibralfaro - Malagan nähtävyydet
Näkymät Gibralfaro-kukkulalta satamaan. Kuva: Aga Rad - stock.adobe.com.

Gibralfaro-kukkulan laelta löytyy yksi ikonisimmista Malagan nähtävyyksistä. Vaikuttava Gibralfaro-linna rakennettiin suojaamaan Alcazaban linnoitusta ja maurilaisia joukkoja. Linnasta on vaikuttavat näkymät lähiseuduille. Kirkkaina päivinä linnalta näkee jopa Pohjois-Marokon Rif-vuoret meren toisella puolen.

Linnan alemmalla tasolta löytyy erillinen näköalatasanne, josta on erinomaiset näkymät Malagan kaupunkiin: satamaan, härkätaisteluareenalle ja puistoon (Parque de Malaga). Näköalatasanne on kiistatta paras valokuvauspaikka, mistä ottaa kuvia Malagan kaupungista.

Kotisivu: Castillo de Gibralfaro

Miten päästä: Keskustasta pääsee ylös asti bussilla tai taksilla. Gibralfaro-linnalle pääsee myös jalkaisin joko polkua pitkin tai zik zak -portaita pitkin. Polku lähtee Alcazaba-linnoituksen viereltä ja zik zak -portaat Kulttuuriperinnöllisen museon vierestä (MUPAM).

5. Alcazaba

Alcazaba-linnoitus Gibralfaro-kukkulan rinteillä keskellä kaupunkia on yksi tunneimmista Malagan nähtävyyksistä ja maamerkeistä. 1000-luvulla rakennettu palatsilinnoitus (Alcazaba, arabiaksi al-qasbah eli ”linnoitus”) on parhaiten säilyneitä linnoituksia maurien hallitsemasta Espanjasta.

Linnoituksen huipulle pääsee myös hissillä, mikäli haluaa välttää raskaan kävelyn. Näkymät ylhäältä Malagan kaupunkiin ovat mahtavat, minkä takia Alcazaban vierailua ei kannata jättää väliin. Kesäaikana linnoituksella järjestetään opastettuja sekä dramatisoituja kierroksia. Tarkempaa tietoa kierrosten ajankohdista löytyy järjestävän tahon sivuilta.

6. Teatro romano (roomalainen amfiteatteri)

Alcazaba-vierailun jälkeen on hyvä lepuuttaa jalkoja vierailemalla linnoituksen pääsisäänkäynnin juurella sijaitsevassa roomalaisessa amfiteatterissa (Teatro Romano). Keisari Augustuksen aikaan ensimmäisellä vuosisadalla rakennettua teatteria käytettiin toiselle vuosisadalle asti. Roomalaisen teatterin lehtereillä on mukava istuskella ja seurata viereisen Alcabazilla-kadun ihmisvilinää.

Kotisivu: Teatro Romano

Amfiteatteri - Malaga
Teatro Romano - Amfiteatteri Malagan keskustassa. Kuva: Ingo Bartussek - stock.adobe.com.

7. Picasso-museo ja Picasso-säätiö

Maalari, veistäjä ja taiteilijanero Pablo Ruiz Picasso syntyi Malagassa vuonna 1881. Picasson ja hänen synnyinkaupunkinsa suhde näkyy hänen monissa maalauksissa, ja vastaavasti malagalaiset ovat tietoisia ja ylpeitä taiteilijan synnyinpaikasta.

Kaupungista löytyy kaksi Picassolle omistettua museota. Vuonna 2003 Buenavista-palatsissa avatusta Picasso-museosta (Museo de Picasso) löytyy yli 250 Picasso-teosta. Sunnuntaisin museoon on vapaa pääsy.

Picasson synnyinkoti sijaitsee Plaza de la Merced -aukiolla Vanhankaupungin pohjoispäässä. Synnyinkodissa toimii Picasso-säätiö (Fundación Picasso), jossa pääsee tutustumaan taitelijan elämään sekä vakinaisten että vaihtuvien näyttelyiden kautta.

Kotisivut: Museo de Picasso / Fundación Picasso

Muita tärkeitä museoita Malagassa

Lisää tekemistä Malagassa

Malaga on täynnä ainutlaatuisia paikkoja, joissa voi oppia paikalliskulttuurista ja nauttia etelä-eurooppalaisesta rennosta elämäntyylistä. Tässä hieman lisävaihtoehtoja, mitä tekemistä Malagasta voi löytää:

  • Vierailu torilla: Kaupungin keskustorilla (Mercado Central) pääsee nuuhkimaan tuoksuja ja maistelemaan herkkuja kaikkialta Espanjasta.
  • Paseo de los Canadienses (kanadalaisten promenadi): Kaupungin pitkät promenadit ovat mitä oivallisinta käyskentelykaistaa. Paseo de los Canadienses on erityisen kaunis kävelykatu, joka kiemurtelee merenrantaa pitkin kaupungin itäpuolella. Suuntaa katsomaan Peñón del Cuervoa (Harakan kivi) auringonlaskun aikaan, jolloin mereltä puhaltava vieno tuuli raikastaa kävelyä.
  • Hamman Al-Andalus: Arabialaista perintöä näkee ympäri kaupunkia. Yksi kauneimmista ja ennen kaikkea rentouttavimmista esimerkeistä on arabialainen kylpylä Hamman Al-Andalus
Malaga tekemistä - El Paseo de los Canadienses
El Paseo de los Canadienses auringonlaskun aikaan. Kuva: Javier Gonzalez Chiquilla.  

---

Teksti: Javier Gonzalez Chiquilla
Käännös: Ville Ryynänen
Kuvat: Adobe Stock & Javier Gonzalez Chiquilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *