Siirry suoraan sisältöön

Prahan nähtävyydet

Prahan nähtävyydet ovat keskittyneet melko pienelle alueelle Kaarlensillan, joka on hieno nähtävyys jo itsessään, molemmin puolin. Joten pitkiä matkoja ei tarvitse kävellä ottaakseen Prahan parhaat nähtävyydet haltuun.

1. Prahan linna

Tämä on yksi suosituimmista Prahan nähtävyyksistä ja kohde, jonne heti loman ensimmäisenä aamuna usein kiivetään. Prahan linna ei näytä ulkoisesti varsinaiselta linnalta, vaan on enemmän kokoelma palatseja, kirkkoja ja puutarhoja. Paikalla sijaitsee myös presidentin virkahuone.

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali.
Prahan linna ja korkeimmalla Pyhän Vituksen katedraali

Alueella on lukuisia nähtävyyksiä, joihin voi ostaa sisäänpääsyn lippukaupasta. Useimpiin nähtävyyksiin ei saa lippua paikan päältä, joten helpointa on ostaa kaikki halutut liput kerralla.

Linnan pihalle ja puutarhoihin on vapaa pääsy aukioloaikana klo 6-22. Alueelle on turvatarkastus, johon on kesäaamuisin ja -aamupäivisin usein jonoa, joten saattaa olla parempi vierailla linnalla vasta iltapäivällä. Kannattaa kuitenkin huomioida nähtävyyksien aukioloajat, jotka eivät noudata linnan aukioloaikoja.

Neljään päänähtävyyteen voi ostaa yhdistelmälipun (yht. n. 10 euroa):

  • Vanha kuninkaallinen palatsi – linnamaisia huoneita sekä arvoesineitä, mm. valtaistuin, kruunu sekä valtikka.
  • Pyhän Vituksen katedraali – sijaitsee linnan keskellä ja näkyy ympäri Prahan. Etuosaan pääsee myös ilman lippua.
  • Pyhän Yrjön basilika (Bazilika svatého Jiří)
  • Kultainen katu – lyhyellä pätkällä pieniä värikkäitä taloja, joiden sisustus jäljittelee eri ammattinharjoittajien työpaikkoja tai asuntoja. Seassa on myös käsityökauppoja sekä lopussa pääsy Daliborka-vankitorniin.
Prahan linna
Pääportti linnan länsipuolella.

Edellisten lisäksi Prahan linnan alueella on myös mm. näyttely linnan historiasta (The Story of the Prague Castle), mahdollisuus nousta Pyhän Vituksen katedraalin torniin 287 porrasta pitkin, sekä Lobkowiczin palatsi. Ensimmäisiin pitää ostaa lippu erikseen lippukaupasta, mutta palatsissa on oma lipunmyynti aulassa. Se sisältää maalauksia, arvoesineitä, aseita ja soittimia. Palatsissa on päivisin klo 13 klassisen musiikin konsertti, jolloin pieni osa näyttelytilasta on suljettu muulta yleisöltä, ja siihen aikaan myös lippu museoon on tästä syystä alennuksessa.

Linnan pohjoispuolella on Kuninkaallinen puutarha ja kuningatar Annen kesäpalatsi, jossa järjestetään taidenäyttelyitä. Linnan eteläpuolella on myös pieni puisto, joka jatkuu erillisinä puutarhoina linnan alapuolella (näistä lisää puutarhat-osiossa).

Ylös linnan alueelle voi kävellä joelta päin montaa reittiä. Yksi vaihtoehto on pitkät mutta loivat portaat linnan itäpuolella, jotka lähtevät Malostranskan metroaseman pohjoispuolelta. Maisemareitti keskeltä hienoa Malá Strana -kaupunginosaa alkaa Kaarlensillalta suoraan Mosteckán päähän, oikealle Malostranské námestille, ja sen päästä vasemmalle Nerudovan päähän, josta kaartaa tie linnalle.

Myös eri puutarhojen läpi pääsee ylös asti, sekä useita reittejä Malá Stranan puolelta.

Tietoja lipuista ja aukioloajoista: hrad.cz

2. Kaarlensilta

Kaarlensilta on erittäin vaikuttava historiallinen mukulakivisilta. Yhteensä 30 patsasta molemmilla puolilla siltaa, tornit sen päissä, ja hienot näkymät Vltava-joelle sekä Prahan linnalle luovat sillalle täydellisen ympäristön.

Kaarlensilta, praha
Old Town Bridge Tower näkyy taustalla.

Kaarlensilta on erittäin suosittu turistien keskuudessa, ja sieltä löytyykin perinteisiä muotokuvien piirtäjiä, taiteen myyjiä sekä musisoijia. Kesäpäivänä tai -iltana patsaat jäävät helposti väenpaljouden varjoon, joten Kaarlensiltaan kannattaakin tutustua kesäisin mieluiten varhain aamulla, jolloin on kivempi tutustua eri patsaiden yksityiskohtiin.

Sillan molemmissa päissä on tornit, joihin on erilliset pääsymaksut. Sisäänkäynnit löytyvät menemällä seisomaan sillalle täsmälleen tornien alle, jolloin jommallakummalla puolella näkyy pieni ovi. Lipunmyynti on ovien sisäpuolella – tosin itäisemmän tornin lipunmyynti on vasta vähän ennen huippua.

The Crucifix and Calvary
The Crucifix and Calvary Kaarlensillalla juuri ennen auringonnousua.

Kaarlensillan rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1357, ja nykyisen nimensä se sai vuonna 1870. Sillalla on aikojen saatossa kulkenut hevosvankkureita, busseja ja raitiovaunuja, mutta nykyään se on rajoitettu vain jalankulkijoille.

3. Vanhankaupungin aukio

Vanhankaupungin, Staré Měston, keskellä on historiallinen aukio, jonka ympäriltä löytyy mm. kirkkoja, gallerioita, raatihuone sekä ravintoloita. Aukiolla järjestetään myös joulukuussa joulumarkkinat.

Kirkkoihin Church of Our Lady before Týn ja St. Nicholas' Church on vapaa pääsy, mutta lahjoitukset kirkoille ovat toivottavia.

Kinský-palatsissa aukion koillislaidalla on normaalisti Prahan Kansallisgallerian näyttelyitä, mutta kesällä 2022 se oli remontissa.

Vanhankaupungin aukio - Prahan nähtävyydet
Aukio raatihuoneen tornista kuvattuna.

Hyvän kuvan Vanhankaupungin aukiosta ja Prahan muista nähtävyyksistä (sieltä näkee hyvin myös mm. linnalle) saa kiipeämällä raatihuoneen torniin, johon pääsee astronomisen kellon vasemmalla puolella sijaitsevista ovista.

Aukioloajat ja pääsymaksut: prague.eu

Astronominen kello, Prahan nähtävyydet
Astronominen kello

Astronominen kello on myös suosittu nähtävyys Prahassa. Se sijaitsee raatihuoneen eteläseinällä. Kellossa alkaa tasatunnein pieni nukke-esitys, mutta jos haluaa kiertää parhaat Prahan nähtävyydet, niin tämä ei kuulu niihin, vaikka itse kello hieno ja näkemisen arvoinen onkin. Mutta ei kannata nähdä vaivaa päästäkseen sinne juuri tasatunnin aikana.

Nukkeshown näkee halutessaan Youtubesta.

4. Puutarhat ja puistot

Praha ei ole varsinaisesti tunnettu puutarhakaupunki, eikä niitä Vltavan itäpuolella oikein olekaan, mutta linnan ympäristössä pieniä ja sympaattisia puutarhoja riittää. Osa on maksullisia, osa ei.

Jos haluaa kiertää näistä vain pari, niin Waldsteinista ja Kuninkaallisesta puutarhasta kannattaa aloittaa.

Linnan puutarhat

Prahan linnan pohjoispuolella on Kuninkaallinen puutarha, josta löytyy mm. kuningatar Annen kesäpalatsi. Palatsi tunnetaan esimerkiksi kiertoajelubusseissa usein nimellä Belvedere.

Kuningatar Annen kesäpalatsi
Kuningatar Annen kesäpalatsi

Linnan eteläpuolella on myös pieni puutarha/puisto, johon pääsee joko linnan sisäpihan kautta portaita pitkin Pyhän Vituksen katedraalin vierestä tai linnan itäpuolen sisäänkäynniltä.

Molempiin on ilmainen sisäänpääsy, tosin turvatarkastuksen kautta.

Puutarhat linnan rinteillä

Linnavuoren rinteillä sijaitsee kolme pientä puutarhaa, joihin voi ostaa yhdistetyn pääsylipun: Ledebour, Pálffy ja Fürstenberg. Näihin pääsee joko yläkautta linnan puiston vierestä tai katutasolta Valdštejnská-kadulta.

Fürstenbergin puutarha
Fürstenbergin ruusutarhaa.

Puutarhat kulkevat yleisesti nimellä ”Gardens below the Prague Castle”. Lisätietoa ja lippujen hinnat löytyvät täältä.

Waldsteinin palatsin puutarha

Waldsteinin tekolammessa ui suuria kaloja.

Tsekin senaatti toimii kolmessa rakennuksessa, joista suurin on Waldsteinin palatsi. Sen vieressä on vaikuttava puutarha suihkulähteineen, patsaineen ja tekolampineen. Puutarha toimii kesäisin myös konsertti- ja teatterinäyttämönä.

Waldsteinin puutarhan vetonaula on kuitenkin 1600-luvulla rakennettu paviljonki, sala terrena, jonka pylväikkö on rakennettu muistuttamaan Livornon San Francescon katedraalia ja koristeellisissa seinissä ja katossa on maalauksia.

Waldsteinin puutarha, Prahan nähtävyydet
Patsaiden reunustama tie vie sala terrenalle.

Kannattaa myös käydä katsomassa puutarhan eteläosaan rakennettu hieman kauhuelokuvaa muistuttava tippukiviseinä.

Sisäänpääsy on ilmainen ja löytyy Letenská-kadun varrelta.

Vrtba Garden / Vrtbovská zahrada

Hieno ja pieni barokkipuutarha useassa tasossa. Sisäänkäynti on isojen teiden Karmelitskán ja Tržištěn risteyksen vieressä, joten sinne on helppo löytää. Sisäänpääsymaksu vuonna 2022 oli 120 kunaa (n. 5 euroa).

Vrtba garden, Praha
Vrtba gardenin alempia tasoja.

Vojanovy sady

Vojanovy sady on puistoalue ilman kummempia istutuksia lähes Kaarlensillan vieressä. Jos Prahan nähtävyydet alkavat väsyttää, niin puisto toimii hyvin rauhallisena pysähdyspaikkana kuumana kesäpäivänä.

Puistossa käyskentelee riikinkukkoja. Vapaa pääsy.

5. Vyšehradin linna

Vyšehradin linnaa voisi kutsua mieluummin linnoitukseksi, sillä se on laaja muureilla ympäröity alue, josta löytyy museoita, puistoja, suuri basilika ja jopa tenniskenttiä. Muureilta on lähes 360 asteen näkymät ympäri Prahaa, jos vaan jaksaa kävellä linnan aluetta ympäri.

Vyšehradin linna
Basilikan tornit näkyvät taustalla.

Vyšehradin linnan lähelle pääsee helposti metrolla, sillä se on vain parin pysähdyksen päässä keskustasta. Oikea asema on Vyšehrad (punainen C-linja). Raitiovaunulla pääsee vielä lähemmäksi.

6. Petrin-kukkula

Petrin-kukkula on metsäinen ulkoilualue keskustan ja linnan vieressä, jossa on jonkin verran nähtävyyksiä. Alueella kiertää puiden seassa myös vanha puolustusmuuri, "nälkämuuri". Vaikka kyseessä on metsä, ovat tiet suurelta osin päällystettyjä, joten kävely on tehty helpoksi. Tosin koska kyseessä on kukkula, on pääosa teistä joko ylä-/alamäkeä tai portaita.

Petrininkukkula

Alueen suosituimpia kohteita on korkea Eiffel-tornia muistuttava Petrin-torni, jonka huipulta avautuu hieno 360° näköala yli Prahan. Ylös pääsee maksua vastaan kierreportaita pitkin, ja yksi näköalapaikka on matkan varrellakin. Lisämaksusta myös hissikyyti on useimmiten mahdollinen. Tornin juurella on kahvila ja ravintola.

Muita nähtävyyksiä tornin lähettyvillä ovat mm. planetaario/observatorio, ruusutarha ja pieni katedraali. Näiden kaikkien keskelle pääsee funikulaarilla, jonka lähtöpiste on osoitteessa Újezd 412 (puiston kulmassa, ei katutasolla).

Kukkulan eteläosassa on pieni lampi, joka erottuu hyvin kartalla. Jos aikoo kierrellä kukkulaa enemmänkin, niin se on hyvä kohde edellä mainitun keskittymän lisäksi.

Petrin-kukkulan lampi
Kukkulan eteläosassa on pieni lampi.

Kävelyreittejä ylös on monia. Malá Stranan puolella lähes jokaisen kadun päästä kukkulan juurella lähtee päällystetty tie mutkitellen kohti huippua.

7. John Lennon Wall

Kaarlensillan läheisyydessä sijaitseva graffitiseinä, jonka sisältö muuttuu jatkuvasti, mutta iso osa siitä on liittynyt John Lennonin teksteihin jo vuodesta 1980. Seinä on suosittu valokuvauspaikka sosiaaliseen mediaan.

Lennon Wall, Praha
Lennon Wall kesäkuussa 2022.

Ilmaiset Prahan nähtävyydet

  • Prahan linnan alueelle on vapaa pääsy (turvatarkastuksen läpi). Kaikilla ulkoalueilla voi kierrellä ilmaiseksi, paitsi ei Kultaisella kadulla sen talojen aukioloaikoina. Pyhän Vituksen katedraalin etuosaan pääsee ilmaiseksi, ja sieltä saakin jo hyvän kuvan sisäosista.
  • Myös Vyšehradin linnan ulkoalueille on vapaa pääsy.
  • Puistoista/puutarhoista ilmaisia ovat em. linnan puutarhojen lisäksi hieno Waldsteinin palatsin puutarha.
  • Petrin-kukkula on lähes kokonaan ilmaista aluetta, puutarhoja myöten. Sisätiloihin (mm. torni) on pääsymaksuja.

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Prahan nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments