Ravintolat

Barcelonan erinomaisesta ravintolavalikoimasta löytyy valinnanvaraa kolmen tähden Michelin-ravintoloista paikallisiin kulmabaareihin, joissa on valmistettu tapaksia vuosikymmenien ajan. Katalonialainen keittiö on tunnettu koko maailmassa. Julkkiskokit kuten Ferran Adrià ja Carles Abellán muuttivat barcelonalaisen ruoanlaittokulttuurin uudelle modernille asteelle, inspiroiden uutta sukupolvea kokkeja jatkamaan tätä evoluutiota.

Barcelonan ravintolat eivät kaikki ole suinkaan espanjalais- tai katalaanityyppisiä, vaan kaupungissa on lukematon määrä laadukkaita ravintoloita, joiden juuret ovat kaukana Espanjasta. Varsinkin Etelä-Amerikan keittiöt ovat vahvasti esillä Barcelonassa - argentiinalaisia, brasilialaisia ja uruguaylaisia pihviravintoloita, joissa parilalla sihisevä liha näyttelee keskeistä roolia, sekä perulaisia ravintoloita valmistaen heidän perinteisiä reseptejään, kuten herkullista cevichéä.

Espanjalainen ja katalonialainen keittiö

Espanjalainen ja katalonialainen keittiö ovat hyvin lähellä toisiaan. Perinteisissä resepteissä raaka-aineet tulevat sekä maalta että mereltä, usein samassa annoksessa. Katalonialaisessa klassikkoannoksessa Mar i Muntanya, eli Meri ja Vuori, yhdistyvät kana ja katkaravut samassa annoksessa.

Tapas voi olla yksinkertaisimmillaan vaikkapa palanen leipää tai oliiveja. Useiden tapasruokien alkuperä on Andalusiassa, josta virtasi suuri määrä ihmisiä Kataloniaan työn perässä vuosien 1930 ja 1970 välillä, tuoden mukanaan perinteiset reseptinsä. Tapasravintolat ovat tärkeä osa sekä espanjalaista että katalonialaista ruokakulttuuria.

Tomato bread and Pimientos de Padrón
Tomaattileipä (Pan con tomate tai Pa amb tomàquet katalaaniksi) ja Pimientos de Padrón ovat tyypillisiä tapasannoksia.

Arvioidut hinnat illalliselle per henkilö:

 • € =  10-15 euroa
 • €€ = 15-25 euroa
 • €€€ = yli 25 euroa
Tapasvinkit
Tapasannokset jaetaan yleensä koko seurueen kesken. Tarjoilijalta kannattaa kysyä annosten kokoa ja muistaa, että aina voi tilata lisää. Tomaattileipää tilattaessa (pa amb tomaquet) saatat saada paahdettua leipää ja kokonaisia valkosipulikynsiä ja kokonaisen tomaatin. Valkosipuli kuuluu kuoria ja tomaatti halkaista, jonka jälkeen näitä hierotaan leipää vasten. Tämä tapa aiheuttaa helposti sekaannusta.

Tapasravintolat Barcelonassa

 1. Tickets  (Sant Antoni) - Hintataso: €€€
  Albert Adriàn suosittu tapasbaari yhdistää fine diningin ja perinteisen tapasbaarin rennolla ilmapiirillä ja leikkisillä tapasannoksilla. Illallinen tässä yhden Michelin-tähden ravintolassa on ikimuistoinen. Muista tehdä pöytävaraus ajoissa, sillä yleensä ravintola on varattu täyteen kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.
  Kotisivu: Tickets
 2. La Pepita (Gracia) - Hintataso: €€
  Melko uusi tapasravintola La Pepita Gracian kaupunginosassa on erittäin suosittu sekä paikallisten että turistien keskuudessa heidän herkullisten ja luovien tapasannosten takia. Laajasta tapasmenusta löytyy sekä klassikkoja että uusia fuusiotapasannoksia. La Pepita ei ota vastaan pöytävarauksia, joten kannattaa olla paikalla heti kun he avaavat iltaserviisin.
  Kotisivu: La Pepita
 3. Bar Calders (Sant Antoni) - Hintataso: €
  Edulliset tapakset, edulliset juomat ja erinomainen ruoka - Bar Calders on Loma Euroopassa:n suosikkiravintola koko Barcelonassa, mitä tulee hinta-laatusuhteeseen. Tilaaminen tai pöydän saanti saattaa välillä kestää hetken tässä suositussa ravintolassa, mutta odottaminen on vaivan väärti. Ruokalistalta löytyy sekä perinteisiä että moderneja tapasannoksia. Provoloneen upotetut perunat räjäyttävät päivittäiset kalorirajat, mutta tämä herkullinen yhdistelmä ei ole turhaan heidän suosituimpia annoksiaan. Ulkoterassi pimeässä illassa luo upeat puitteet unohtumattomalle illalliselle. Bar Calders ei ota vastaan pöytävarauksia.
  Kotisivu: Bar Calders
 4. La Taverna del Clinic (Esquerra de l’Eixample) - Hintataso: €€€
  Hospital Clinic -sairaalan vieressä sijaitseva Taverna del Clinic tarjoilee moderneja tapaksia hienostuneessa ilmapiirissä, jossa sommelieeri auttaa viinin valinnassa ja pöydistä löytyvät takuuvarmasti puhtaat valkoiset pöytäliinat sekä symmetrisesti asetellut ruokailuvälineet. Ruoka on herkullista ja palvelu erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa. Heidän viinivalikoimansa on yksi kattavimpia kaikista Barcelonan ravintoloista.
  Kotisivu: La Taverna del Clinic
 5. Lolita Taperia (Sant Antoni) - Hintataso: €€
  Entisestä Albert Adriàn hittiravintola Inopiasta tuli Lolita Taperia, kun Albert jätti ravintolan liikekumppaninsa Joan Martinezin käsiin. Rento kulmabaarimainen tunnelma sekä erinomainen ruoka jäivät jäljelle. Kattavasta menusta löytyy sekä perinteisiä että moderneja tapasannoksia. Muista kysyä päivän spesiaaleja listan ulkopuolelta, jos tarjoilija ei niitä automaattisesti tarjoa.
  Kotisivu: Lolita Taperia
Paellavinkit
Paella-annokset tarjoillaan yleensä vähintään kahdelle henkilölle, mikä yleensä ilmoitetaan ruokalistassa. Merenelävät paellassa tulevat yleensä kuorissa. Jos et halua liata käsiäsi, katso annoksia nimeltä "al senyoret" tai "pelats/pelados" jolloin merenelävät tulevat kuorittuina.

Paellaravintolat Barcelonassa

 1. 7 Portes (Barceloneta) - Hintataso: €€
  Ravintola 7 Portes on yksi Barcelonan vanhimpia ravintoloita, toimien ravintolana vuodesta 1929 ja kahvilana vuodesta 1836. Henkilökunta ja sisustus henkeilevät vanhan maailman charmia - puurakenteet katossa, suuret peilit seinillä sekä tarjoilijat valkoisiin takkeihin pukeutuneina.
  Kotisivu: 7 Portes
 2. La Barca del Salamanca (Vila Olimpica) - Hintataso: €€
  Olympiasatamassa sijaitseva ravintola La Barca del Salamanca on yksi kuuluisimpia kalaravintoloita Barcelonassa. Ilmapiiri ravintolassa on vilkas ja äänekäs - pöydistä kuuluu alituinen puheensorina ja aterimet kilisevät lautasia vasten, kun tarjoilijat raivaavat tilaa seuraaville asiakkaille. Olympiasataman ympäristö antaa ihanteelliset puitteet lounaalle tai illalliselle, josta voi nauttia etenkin ravintolan terassilla istuessa.
  Kotisivu: La Barca del Salamanca
 3. La Mar Salada (Barceloneta) - Hintataso: €€
  Passeig Joan de Borbó -kadulla Barcelonetan kaupunginosassa sijaitseva La Mar Salada valmistaa klassikkoannoksia merenherkuista modernimmalla tavalla kuin perinteiset kalaravintolat. Ravintolan pääkokkina toimii Marc Singla, joka työskenteli aikoinaan maailman parhaimmaksi valitussa elBulli-ravintolassa.
  Kotisivu: La Mar Salada
 4. Pez Vela (Barceloneta) - Price level: €€-€€€
  W-hotellin edessä Barcelonetassa, aivan rannan tuntumassa sijaitsevalla Pez Vela Chiringuitolla on kompakti, mutta laadukas ruokalista. Pez Vela sopii paremmin rennoksi lounaspaikaksi kuin pitkään illalliseen. Pez Velan viihtyisässä ilmapiirissä on mukava nauttia cocktaileja ja ihastella merta.
  Kotisivu: Pez Vela
Lounasvinkit (Menú del día)
Lounastarjous on yleensä voimassa arkipäivisin noin klo 13.00-16.00. Monet ravintolat eivät tarjoa lounastarjousta turisteille, vaan antavat normaalin ruokalistan automaattisesti. Pyydä tässä tapauksessa rohkeasti lounastarjousta. Monessa paikassa juoma kuuluu päivän menun hintaan, joten muistathan tarkistaa tämän.

Lounasravintolasuositukset Barcelonassa

 1. La Mano Rota (Poble Sec) - Hintataso: €€
  Fuusioravintola La Mano Rota yhdistää eri keittiöitä taidokkaasti valmistetuissa annoksissa. Arkisin tarjottavasta lounaasta saa lähes fine dining -elämyksen edulliseen hintaan. Myös illallispaikkana La Mano Rota on erinomainen, mutta illalla on voimassa normaalit hinnat, joten aterialle kertyy myös hintaa eri tavalla.
  Kotisivu: La Mano Rota
 2. Agut (Gòtic) - Price level: €€
  Klassisesti sisustettu ravintola Agut goottilaisessa kaupunginosassa on yksi tunnetuimmista katalaaniravintoloista Barcelonassa. Heidän laadukkaat annokset tarjoillaan huokeaan hintaan päivään lounaalla. Erinomainen tilaisuus tutustua paikalliskeittiöön!
  Osoite: Carrer d'en Gignàs, 16
 3. NAP (Born & Barceloneta) - Price level: €
  Kukapa ei tarvitsisi pitsaa aina silloin tällöin, myöskin loman aikana. NAP tulee sanoista Neapolitan Authentic Pizza ja nimi kuvaa heidän pitsojaan täydellisesti. Tuoreet ja yksinkertaiset raaka-aineet tulevat heidän vaikuttavasta puu-uunista ulos herkullisina pitsoina. Heillä on kaksi ravintolaa Barcelonassa - Bornissa ja Barcelonetassa.
  Kotisivu: NAP
 4. Au Port de la Lune (Dreta de l'Eixample) - Price level: €€
  Tämä ravintola jakaa jyrkästi mielipiteitä. Au Port de la Lune tarjoilee perinteisiä ranskalaisia ruokia Barcelonan sydämessä. "Emme tarjoile coca-colaa nyt eikä koskaan" ja samantyyppiset taulut koristavat ravintolan seiniä, mikä vaikuttaa ylimieliseltä, mitä se onkin, mutta palvelu on lämmintä ja ruoka herkullista. Tämän tyyppisiä klassisia ranskalaisia herkkuja tarjoavia ravintoloita on vaikea löytää mistään Ranskan ulkopuolella, etenkään Barcelonasta. Heillä on sekä halvempi että kalliimpi vaihtoehto lounastarjoukseksi.
  Kotisivu: Au Port de la Lune
Kasvisravintolavinkit
Muista olla varovainen, kun tilaat kasvisruokaa Barcelonassa. Joissakin paikoissa saatetaan yhä tänäkin päivänä kutsua kasvisruuaksi annoksia, joissa suurin osa lautasesta koostuu kasviksista ja pienin osa lihasta. Uskomatonta, mutta totta!

 

Kasvisravintolasuositukset - Barcelonan ravintolat

 1. Teresa Carles (Raval) - Hintataso: €€
  Ravintola kantaa perustajansa nimeä Teresa Carles, joka kuuluu espanjalaisen kasvisruuan pioneerikokkeihin, perustaen ensimmäisen kasviravintolan jo vuonna 1979. Tarkasti 30 vuoden aikana kehitetyt reseptit ovat hioutuneet herkullisiksi ja näyttäviksi annoksiksi. Heillä on myös lounastarjous edulliseen hintaan.
  Kotisivu: Teresa Carles
 2. Flax & Kale (Raval & Born) - Hintataso: €€
  Flax & Kale ravintolasta tuli suuri hitti heti avaamisen jälkeen. Tämän ravintolan takana on myös Teresa Carles ja ruokalista noudattaa orgaanista vegelinjaa. Flax & Kale on erityisen suosittu aamiais- ja brunssipaikka, jossa jono ulottuu viikonloppuisin ravintolan ulkopuolelle.
  Kotisivu: Flax & Kale
 3. Biocenter (Raval) - Hintataso: €€
  Vuonna 1980 avattu Biocenter on kaupungin ensimmäisiä kasvisravintoloita. Heidän hintansa ovat erittäin kohtuullisia ja annokset maukkaita. Heillä on myös lounastarjous maanantaista perjantaihin.
  Kotisivu: Biocenter
Brunssi- ja aamiaisvinkit
Vaikka tuhdista brunssista on viime vuosina tullut uusi hitti Barcelonassa, niin vastaavasti perinteinen paikallinen aamiainen on yleensä kevyt, ja koostuu vaikkapa muffinista, donitsista tai paahtoleivästä.

Kataloniassa voin ja muiden levitteiden korvikkeena käytetään murskattua tomaattia "con tomate".

Hyödyllistä aamiaissanastoa espanjaksi:

Bikini = Paahtoleipä, jonka välissä on kinkkua ja juustoa Flauta = "Huilu", ohut ja pitkä patonki, jonka välissä voi olla kinkkua, juustoa, tai mitä vaan Bocata = Täytetty leipä, yleensä patonki, jonka välissä on kinkkua, juustoa, ym. Magdalena = Muffini Queso = Juusto Jamón = Ilmakuivattu kinkku Jamón York = kinkku

Brunssi- ja aamiaisravintolasuositukset - Barcelonan ravintolat

 1. Brunch & Cake (Raval, Esquerra de l’Eixample & Barceloneta) - Hintataso: €€
  Ensimmäinen Brunch & Cake avattiin Enric Granados -kadulla, jossa siitä tuli heti suosittu paikka. Heidän raikas ilmeensä sisustuksessa sekä herkulliset annokset takaavat vilkkaan ihmisvirran sulkemisaikaan asti. Listalta löytyy mukava valikoima makeita ja suolaisia ruokia sekä laaja smoothie-menu.
  Kotisivu: Brunch & Cake
 2. Milk (Gòtic) - Hintataso: €€
  Milk Goottilaisessa kaupunginosassa on loistava valinta tukevalle aamiaiselle tai brunssille aamutunneille venyneen illan jälkeen. Milk oli ensimmäisiä ravintoloita luomassa brunssikulttuuria Barcelonaan. Annokset ovat runsaita ja usein kaloririkkaita, kuten Eggs Benedict tai Huevos Rancheros, joka on tuhti aamiainen, jota tehtiin meksikolaisille karjapaimenille. Heillä on tarjolla myös lista brunssiin sopivia cocktaileja, josta löytyvät klassikot kuten Kir Royal ja Bloody Mary. Milk on varsinkin viikonloppuisin täynnä heti aamusta, joten saatat joutua jonottamaan hetken saadaksesi pöydän.
  Kotisivu: Milk
 3. The Benedict (Gòtic) - Hintataso: €€
  Milk-ravintolaa vastapäätä sijaitseva The Benedict on erittäin hyvä vaihtoehto, jos Milk sattuu olemaan täynnä. Tänne voit tehdä myös pöytävarauksen, mikä on suositeltavaa viikonloppuisin. Ruokalista on erittäin lähellä Milkin listaa, ja paikan erikoisuus on, kuten jo nimi kertoo, Eggs Benedict.
  Kotisivu: The Benedict
 4. Marmalade (Raval) - Hintataso €€
  Marmalade on sisarravintola Milkille Ravalin kaupunginosassa, ja heillä on lähes identtinen ruokalista. Jos asut lähempänä Ravalia, niin silloin Marmalade on erinomainen valinta. Marmalade  on tilava ravintola, joten pöydän saa usein aika nopeasti.
  Kotisivu: Marmalade
 5. Copasetic (Esquerra de l’Eixample) - Hintataso: €€
  Copasetic sijaitsee hiljaisella alueella Sant Antonin ja Vasemman Eixamplen rajalla. Heillä on kolme valmiiksi laadittua aamiaiscomboa: englantilainen, kreikkalainen tai ranskalainen aamiainen, mikä tekee valinnasta helppoa. Lisäksi tarjolla on yleinen ruokalista, jolta löytyy crepejä, täytettyjä leipiä, ynnä muuta.
  Kotisivu: Copasetic

---
Teksti: Ville Ryynänen. Kuvat: Jussi Ryynänen

Muita kategorioita Barcelonassa

Katso muita kohteita Espanjassa

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia Barcelonan ravintoloista
Inline Feedbacks
View all comments