Siirry suoraan sisältöön

Rethymnonin nähtävyydet ja tekemistä

Rethymnon on yksi Kreetan parhaista kaupungeista nähtävyyksien katseluun, sillä kaupungilla on värikäs ja pitkä historia. Suurimman leiman kaupunkiin on jättänyt Venetsia hallitessaa Kreetaa vuosina 1204–1669, joten useimmat Rethymnonin nähtävyydet liittyvät jotenkin kyseiseen aikakauteen.

Tämän sivuston esittelemät nähtävyydet sijoittuvat kaikki vanhaankaupunkiin, joka on käytännössä sama asia kuin sataman kyljessä oleva niemi.

1. Venetsialainen linnoitus

Venetsialainen linnoitus, Fortezza, rakennettiin Rethymnonin vanhankaupungin pohjoiskärkeen venetsialaisten vallan alla 1500-luvulla puolustukseksi ottomaanien hyökkäyksiltä. Kyseisellä paikalla oli joidenkin lähteiden mukaan aikoinaan antiikin Rethymnonin Akropolis. Nykyään linnoitus on täysin autioitunut ja siellä voi kierrellä vapaasti 4 euron pääsymaksua vastaan.

Alue on melko laaja, ympärysmitaltaan 1,3 kilometriä, ja sisältää useita rakennuksia, mm. kirkon, temppelin ja moskeijan. Joihinkin pääsee myös sisälle, mutta esimerkiksi moskeija on tyhjä. Linnoituksen pohjoispuolella pääsee käymään kellareissa, ja muureilla voi kävellä useassa paikassa.

Venetsialainen linnoitus
Linnoituksesta on hienot maisemat sekä merelle että kaupunkiin. Taustalla vanha moskeija.

Venetsialainen linnoitus sijaitsee aivan vanhankaupungin pohjoiskärjessä, sisäänkäynti on sen itäpuolella.

2. Venetsialainen satama

Venetsialainen satama on aallonmurtajien suojassa sijiatseva pieni satama suuremman sataman vieressä, joka on edelleen kalastajien käytössä.

Satamaa reunustavat ravintoloiden terassit, ja joukossa on sekä tasokkaita ravintoloita että vältettäviä ravintoloita. Niillä paikoilla joita kannattaa välttää on syystäkin myös innokkaimmat sisäänheittäjät. Kannattaa käydä ravintoloita läpi vaikka Tripadvisorissa ennen paikan valintaa.

Venetsialainen satama, Rethymnon, Kreeta, Kreikka

Aallonmurtajan päässä on majakka, jolle pääsee kävelemään. Siltä puolelta saa hyviä laajakuvia Venetsialaisesta satamasta (kuva Rethymnonin pääsivulla).

Majakka ja allonmurtaja
Majakalle kävelee Venetsialaisesta satamasta muutamassa minuutissa. Taustalla Rethymnonin uudempaa puolta.

Muita nähtävyyksiä Rethymnonin vanhassakaupungissa

  • Rimondi Fountain, tunnetaan myös nimellä Venetian Fountain – vanha venetsialainen kolmipäinen suihkulähde.
Rimondi Fountain
Rimondi Fountain sijaitsee vilkkaalla kadulla aivan vanhankaupungin sydämessä.
  • Neratze-moskeija – ottomaanit muuttivat valtauksensa jälkeen suuren kirkon moskeijaksi, joka muutettiin myöhemmin ensin takaisin kirkoksi. Moskeija toimii nykyään konserttisalina.
neratze-moskeija
Neratze-moskeija
  • Loggia – tarkoittaa yleensä pylväskäytävää, mutta Rethymnonin loggia on kaariholveilla varustettu rakennus, jossa toimii arkeologisen museon myymälä
Loggia Rethymnon
Loggia
  • Useita kirkkoja sekä katedraali

Rethymnonin historiaa kahdessa museossa

Rethymnonin ja Kreetan historiaan voi tutustua arkeologisessa museossa sekä historian/kansan museossa.

Arkeologinen museo sisältää historiallisia esineitä saviruukuista patsaisiin, ja infotaulujen avulla kerrotaan Kreetan ja erityisesti Rethymnonin seudun historiaa kronologisessa järjestyksessä. Museo on kooltaan pieni, mutta infotauluissa on luettavaa vähän pidemmäksikin aikaa.

arkeologinen museo rethymnon
Arkeologisen museon sisäänkäynti

Historian museossa (Googlen kartalla Folk Museum) on perinteisiä esineitä kahdessa kerroksessa. Näytillä on mm. kolikoita, aseita, huonekaluja, käsityövälineitä, keittiövälineitä ja ruukkuja.

Molemmat museot sijaitsevat vanhassakaupungissa Mikrasiaton-torin ympärillä (jonka laidalla on myös suuri moskeija) ja sisäänpääsymaksu molempiin erikseen on 4 euroa.

Kiertoajelut Rethymnonissa

Jos haluaa kierrellä kaupunkia mukavasti istuen, niin tarjolla on joko bussi, joka kiertää mm. pari luostaria ja jossa pitäisi olla suomenkielinen selostus kuulokkeilla, tai minijuna, joka kiertää paljon pienemmän alueen. Molemmat lähtevät sataman vierestä Sofokli Venizelou -kadulta.

Veneen vuokraus, risteilyt, sukellus

Pieniä moottoriveneitä muutamalla istumapaikalla ja aurinkokatoksella voi vuokrata sataman vierestä Sofokli Venizelou -kadulta (linkki) tai Venetsialaisesta satamasta (linkki). Molemmilla firmoilla on tarjolla myös mm. risteilyjä ja sukellusta.

Rethymnonin karnevaali

Rethymnonissa järjestetään vuosittain Kreikan kolmanneksi suurin karnevaali, joka kestää lähes kuukauden. Se on tosin rantalomailijan kannalta huonoon aikaan, pääasiassa helmikuussa. Toisaalta se on hyvä aika kierrellä Rethymnonin nähtävyyksiä, kun lämpötilat pyörivät päivisin vain noin 14-16 asteen paikkeilla.

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Rethymnonin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments